Bij-vriendelijke tuin
Tips voor een bij-vriendelijke tuin
Het welzijn van bijen en andere insecten is voor veel mensen erg belangrijk. Daarom hadden we een uitvoerig gesprek met onze partner Bienenbotschaft ('bijenambassade') en hebben we acht handige tips en interessante achtergrondinformatie voor u verzameld, waarmee u uw tuin, terras of zelfs balkon bij- en insectvriendelijk kunt maken.
Belangrijk: Denk bij het ontwerpen van uw tuin niet alleen aan de bijen, maar aan alle insecten in het algemeen. De belangrijkste waarde van deze dieren heeft tenslotte te maken met bestuiving, en niet met de productie van honing.
1. VOED DE BIJEN HET HELE JAAR DOOR
"Kies voor uw tuin en terras waar mogelijk inheemse planten, want wilde bijensoorten hebben zich aangepast aan lokale voedselplanten", legt Moses van Bienenbotschaft uit. Een wilde soort heeft altijd de voorkeur boven een gekweekte plantensoort. Vermijd dubbele bloemen – die zien er mooi uit, maar de vele bloemblaadjes vormen een barrière tussen de bijen en de nectar en pollen, waardoor ze niet veel waarde hebben als voedsel. Kies in plaats daarvan voor een mix van organisch geteelde planten die het hele jaar door bloeien en insecten van voedsel voorzien. Bijen zullen u dankbaar zijn voor het aanbieden van zo'n overvloedige voedselvoorziening, vooral bij het begin en aan het einde van de vegetatieperiode, d.w.z. in het voorjaar en de herfst. De onderstaande planten zijn bijzonder geschikt:
VROEGBLOEIERS
ZOMERFAVORIETEN
INHEEMSE BLOEIENDE STRUIKEN
BOLLEN
WILDE VASTE PLANTEN
KEUKENKRUIDEN
MOSTERDFAMILIE
WEIDEBLOEMEN

2. WEIDE OF GAZON?
Elke tuinier moet zich afvragen: ‘heb ik liever een weide met nuttig onkruid of een groen gazon?’ Er zijn sterke argumenten voor beide. Vooral op grotere lappen grond betekent een uitgestrekte, goed onderhouden weide minder maaiwerk en biedt deze een waardevolle habitat voor wilde dieren. Veel gezinnen willen echter een gazon zonder klaver en andere indringers, zodat hun kinderen op blote voeten in de tuin kunnen stoeien zonder zich pijn te doen.
TIP VAN HUSQVARNA: Gebruik een van de robotmaaiers van Husqvarna om de weide kortgemaaid te houden. Hiervoor stelt u de Automower® in op het hoogste niveau – 9 (d.w.z. een maaihoogte van maximaal 6 cm). Dit geeft onderliggende planten zoals klaver en madeliefjes de kans om op een lager niveau te bloeien en er ontstaat een kortgemaaide weide.
U kunt ook een deel van uw tuin met begrenzingsdraad afsluiten voor de maaier om een bloemenweide te creëren, bij voorkeur met een mengeling van inheemse weidebloemen. Het voordeel hiervan is dat de weide, in tegenstelling tot handmatig gemaaide gebieden, op dezelfde plek blijft en bloemen daar elk jaar opnieuw kunnen uitbloeien.

3. BIJ-VRIENDELIJKE BOMEN, HEGGEN EN STRUIKEN
De volgende struiken zijn vooral geschikt voor bijen: Gele kornoelje (Cornus mas), meidoorn (Crataegus) en wilde rozenstruiken. Wat bomen betreft, kunt u kiezen voor boswilgen (Salix caprea), fruitbomen zoals wilde kers of appel en de (hoewel niet inheemse) bijenboom (Euodia hupehensis).

4. HET HOEFT NIET ALTIJD EEN ENORME WEIDE TE ZIJN: SPIRAALBEDDEN EN 'ONAANGETASTE HOEKEN'
Insecten zullen u ook dankbaar zijn voor het planten van een ‘onaangetaste hoek’ in uw tuin: van stenen en stapels dood hout tot muren die met klimop zijn bedekt – dit alles biedt een habitat en schuilplaats voor veel insecten- en spinsoorten, reptielen, amfibieën, vogels en kleine zoogdieren. Tussen de lente en de zomer leggen sommige soorten wilde bijen hun eitjes in bestaande of zelfgeboorde gaten in houtachtige structuren of in stengels. Als u deze bijen wilt helpen, kunt u ook onopvallend dood hout onder struiken leggen.

5. VOEDSEL VOOR BIJEN EN INSECTEN OP BALKONS EN TERRASSEN
a) Mix van laatbloeiers met bloemen die bloeien tot oktober: goudsbloem, leeuwenbek en waterkers.
b) Combinatie van kruiden/bloemen: citroenmelisse en tijm met klokje of afrikaantje.
c) Voor knabbelen en bijen kijken: aardbei, aubergine, paprika's of pepers of tomaten in potten.
d) Potten met geurige kruiden: Engelse lavendel, salie, citroentijm en oregano.

6. NESTHULPMIDDELEN VOOR BIJEN
Bienenbotschaft heeft samen met onderzoekers de perfecte natuurlijke thuisbasis voor bijen ontwikkeld: de Natural Habeetat® een bijenkast in een boomstam, die is aangepast aan de bijenteeltprincipes van Zeidler. De bijenkast wordt gemaakt door een holte in een boomstam te maken om bijen en andere insecten een voor hun soort geschikte habitat te bieden. Bijen die op deze manier wonen, worden niet gebruikt voor honingproductie, maar kunnen een optimaal bijenleven leiden, zo gezond en ongestoord mogelijk.
7. VERGEET HET DRINKEN NIET
Zelfs insecten moeten drinken. Kleine holtes in grote stenen of vogelbaden met een grote steen erin en gevuld met water op zonnige dagen zijn de ideale plek voor bijen om te drinken. Ook tuinvijvers zijn natuurlijk geweldige waterbronnen voor veel dieren en insecten. Wist u dat veel wilde bijen water nodig hebben, niet alleen om te drinken, maar vooral om hun nesten te bouwen? Ze gebruiken het water om hun broednesten te 'metselen'.
8. GEEN PESTICIDEN
Wie de voorkeur geeft aan natuurlijkere tuinlandschappen, vermijdt meestal pesticiden en kunstmeststoffen. Er zijn bijna altijd goede, natuurlijke alternatieven. Het gebruik van nuttige insecten voor het bestrijden van ongedierte is beproefd en getest. Deze insecten kunt u nu eenvoudig en goedkoop online bestellen. In geval van twijfel is het verwijderen of trimmen van zieke planten of planten die door ongedierte zijn aangetast, ook een beter alternatief in bijvriendelijke tuinen.
Wees vriendelijk voor bijen en laat bloemen staan met de Automower® tijdelijke hekwerkbogen
Deze robuuste stalen bogen bieden de ideale oplossing wanneer u een bepaald gazongebied tijdelijk wilt afsluiten, zodat de Automower® er niet maait. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer de lentebloemen bloeien of het opblaasbare zomerbad van de kinderen in gebruik is, of op plekken met net gezaaid gazon. De afsluitende bogen zijn betrouwbaar en uiterst gebruiksvriendelijk - u hoeft uw installatie of het schema van de robotmaaier niet aan te passen.
